Akrilik İp Nedir

akrilik ip nedir

Birçok akrilik iplik, kumaştan geçebilecek hava miktarını sınırlayan oldukça kabarık ve tüylüdür. Bazı akrilik iplik türleri yaz için uygundur, bu yüzden dikkatli seçin! Akrilik bir bitki lifi ile harmanlanırsa, bu genellikle daha iyidir, ancak yine de iyi çalışabilen bazı saf akrilikler vardır. Akrilik iplik, fiber sanatlar camiasında tartışma konusudur. Birçok zanaatkar, sentetik ipliklerin faydalarını överken, diğerleri maliyetlerin bu faydalardan daha ağır bastığını iddia ediyor. Akrilik ipliklerin örülmesi kolaydır. Çeşitli renk ve stillerde yüksek hacimlerde üretilmekte ve satılmaktadır. Yeni başlayanlar için harika olan akrilik iplikler, örgü ve tığ işi hobiler için daha erişilebilir hale getirir.

 

 Akrilik iplikler ise daha düşük kaliteli ürünler üretme eğilimindedir. Gelişmiş elyaf sanatçıları, akriliklere kıyasla doğal elyafların kalitesini ve tutarlılığını tercih eder. Ayrıca, doğal lifler biyolojik olarak parçalanabilir ve bazıları sürdürülebilir şekilde tedarik edilir ve üretilir. Atık ve çevresel etkiyi azaltmaya değer veren zanaatkarlar için akrilik iplikler sorunun bir parçasıdır. Yün veya pamuk gibi doğal lif kuzenlerini taklit etmek için daha düşük maliyet ve daha yüksek miktarda üretilir. Akrilik ve doğal iplikler arasındaki en büyük fark, liflerin kendisindedir.  Akrilik lifler, petrol ürünlerinden kimyasal maddeler eriterek ve uzun, ince lifler halinde ekstrüde ederek üretilir. Bu lifler daha sonra istenen sonuca bağlı olarak işlenir. 

 

Akrilik lifler çeşitli sıkılıklarda bükülebilir, eğirme sırasında doğal liflerle karıştırılabilir, fırçalanabilir, kesilebilir ve çok çeşitli iplik türleri üretmek için başka şekillerde manipüle edilebilir. İşlemdeki bu varyasyonlar, elde edilen ipliğin hissini ve mukavemetini değiştirecektir. Kesilmemiş, sıkıca bükülmüş lifler, güçlü ancak pürüzlü dokulu bir iplik ile sonuçlanır. Liflerin kesilmesi, fırçalanması ve karıştırılması son ipliği yumuşatır. Daha gevşek bir büküm de ipliği yumuşatmaya yardımcı olur, ancak aynı zamanda nihai ürünün gerilme mukavemetini de düşürür.

 

Akrilik İp Özellikleri

 

Üretim teknolojisi sürekli değişiyor ve üreticiler çok çeşitli doku ve mukavemete sahip akrilikler üretmek için yenilik yapmaya devam ediyor. Akrilik ipler çok yönlü, dayanıklı ve hipoalerjeniktir. Doğal liflerden farklı olarak, akrilikler hızlı ve kolay bir şekilde ve çok düşük bir maliyetle seri olarak üretilir. Akrilik ipliklerin ayrıca uzun bir raf ömrü vardır, bu da onları online olarak Hobiburada'dan satın almayı ve saklamayı kolaylaştırır.

 

Buna karşılık, doğal elyaf ipliklerin üretilmesi hem zaman alıcı hem de pahalıdır. Örneğin yünün maliyeti, ipliğin imalat, paketleme ve nakliye masraflarına ek olarak koyun yetiştirme ve bakım masraflarını da içermelidir. Akrilik iplikler için üretim süreci esnek ve dövülebilir. Lifler, çeşitli kimyasal karışımlardan ekstrüde edilebilir, farklı liflerle eğrilebilir, çeşitli dokularda kalıplanabilir ve parlak renklerden oluşan bir gökkuşağında üretilebilir. Üretim sürecinin çok yönlülüğü, üretimde yaratıcılığı artırdı. Seri üretim, istediğiniz hemen hemen her renkte akriliklerin geniş bir mevcudiyetine yol açmıştır. Akrilikler, çizgiler ve degradeler gibi belirli efektler oluşturmak için renklendirilir. Özel akrilikler, nihai ürünlerine dokular, halkalar ve çıkıntılar ekler. Bu varyasyonlar, gevşek eğrilmiş gibi doğal lifleri taklit etmek için kullanılır. Akrilik ipliklerin önemli bir avantajı dayanıklılıktır. Akrilik ipliklerin çoğu çamaşır makinesinde yıkanabilir ve onları çamaşırlarınızın geri kalanıyla birlikte atarsanız dökülmez veya çekmez. Petrolden üretildikleri için; liflerin doğal olarak bozunması yıllar alır. Akrilik iplikten örülmüş bir battaniye, uygun şekilde bakıldığı takdirde onlarca yıl dayanabilir.

 

Örgü İpi Markalarımız: Nako ipAyaz, Bonbon ip Kartopu ip

 

Akrilik İp Üretimi

 

Akrilikler ayrıca güveler gibi lif yiyen böceklerden ve yaratıklardan da güvenlidir. Tavan arası gibi hassas alanlarda depolandığında bile akrilik ürünler güveleri ve diğer zararlıları uzaklaştırır. Akrilik örgü ürünlerinizi düzgün bir şekilde saklarsanız nesiller boyu dayanabilirler. Akrilik İplik makinede yıkanabilir. Birçok doğal elyaf, geleneksel yıkama yöntemleri için fazla hassastır. Yün ve ipek lifleri genellikle kuru temizlemeye ihtiyaç duyar, aksi takdirde lifleri onarılamaz şekilde zarar görür. Akrilik lifler oldukça dayanıklıdır ve günlük çamaşırlarla yıkanabilir ve kurutulabilir. İpliğinizdeki bakım etiketlerini kontrol etmek her zaman önemli olsa da, birçok akrilik iplik çamaşır makinesine ve kurutucuya atılabilir. Örme veya tığ işi giysileri yıkamak için tercih edilen yöntem soğuk suda, hassas döngüde ve asarak veya düzleştirerek kurutmaktır. 

 

Battaniye gibi kabaca ele alınan daha az değerli projeler için, soğuk veya ılık suda yıkamak ve orta ateşte kurutmak uygun olabilir. Bu akrilik lifleri kurutucuda parçalamak bazen bir ürünü daha yumuşak ve daha esnek hale getirir. Birçok insanın doğal liflere alerjisi vardır. Yün veya alpaka gibi hayvansal liflerden yapılan iplikler kaşıntıya, tahrişe ve hatta kızarıklıklara neden olabilir. Akrilik iplik sentetiktir, bu nedenle alerjik reaksiyonlara neden olan histamin içermez. Projeniz ne veya kimin için olursa olsun, alerjiler konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak. Akrilik kumaş plastik ipliklerle yapılır. Plastik iplikler, kimyasal bir işlemle fosil yakıtlardan oluşturulan yapay bir polimer elyaftan yapılmıştır. 

 

Benzer İçerik : Patik İpi

 

 

Çok Talep Edilen Ürünler: Tuhafiye, Makrome İpi, Hasır İp, Rafya İp, Lif İpi, İhraç Fazlası İp, Kağıt İp 

Etiketler: akrilik ip nedir
Mart 08, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı