Kanaviçe

Kanaviçe

Kanaviçe olarak anılan kanaviçe, eski Mısırlılara kadar uzanan bir nakış türüdür. Geleneksel olarak, battaniye modellerinde de kullanılan yün ipliğini sert, düz dokuma bir kanvastan dikerek yapılan zanaat, bugünlerde farklı dokular oluşturmak için şal modellerinde de kullanılan ipek ve pamuk ipliklerden kurdelelere ve metalik kordlara kadar farklı iplik türleri kullanılır. Kanaviçe için gereken kaplamaya ve son parçanın ne kadar dayanıklı olması gerektiğine bağlı olarak farklı dikişler kullanılabilir. Aslında, günümüzde yastık,nevresim takımı masa örtüsü, yelek modelleri gibi ev eşyaları ve kıyafetler için de kullanılır. Bu günlerde, duvar süsüne ek olarak kemer, cüzdan, anahtarlık, mücevher ve gözlük kılıfı gibi aksesuarları süslemek için kanaviçe sıklıkla kullanılır.  

 

El nakışının geri dönüşü gibi, giderek daha fazla insan kanaviçe iğnesini yaratıcılıkları için rahat ve tatmin edici bir çıkış noktası buluyor. Antik zanaatı kendiniz denemek için bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz. Artık kanaviçe hakkında biraz bilgi sahibi olduğunuza göre, ihtiyacınız olan malzemeleri, temel dikişleri ve zanaata başlamanıza yardımcı olacak kitlerini inceleyebilirsiniz. Kanaviçe, 19.yüzyılda kullanıldığı andan itibaren kanvas olarak bilinen nakış türüdür. İğne noktasında dikişler sayılır ve bir kanvas temelinin iplikleri veya ağları üzerinde bir iğne ile işlenir. Keten veya pamuktan tek veya çift örgü kanvas kullanılır.

 

Kanaviçe Çeşitleri

 

Kanaviçe içinde birkaç alt kategori vardır. Bunlar, tuvaldeki inç başına delik sayısını temel alır. Küçük nokta, küçük bir ölçekte, tipik olarak inç başına 16 ila 20 ağ deliği olan tuval üzerinde yapılan kanaviçe noktasıdır. Bu tür iğne kanaviçesi ipek tül üzerine bir çadır dikişi kullanır ve 18. yüzyılda çok popülerdi. Kanvasın inç başına sekiz ila 16 karesi varsa, buna brüt nokta denir, inç başına yediden az deliğe sahip kanvas ise hızlı nokta olarak adlandırılır. Unutulmaması gereken en önemli şey, inç kare başına ne kadar fazla delik olursa tasarımınız o kadar ayrıntılı ve zaman alıcı olacaktır. Kanvas daha sonra dikiş için bir kılavuz olarak kullanılabilecek bir tasarımla elle işlenebilir. 

 

Alternatif olarak, serbest iğne ucu için boş bırakılabilirler veya sayılan dikişler için bir desenle birlikte kullanılabilirler. Tuval, çeşitli sertlik ve renklerde gelir. Plastik kanvas, dikişlerini uygulamak isteyen yeni başlayanlar için uygundur, mono kanvas ise elle kanaviçe projeler için mükemmeldir.

kanaviçe çeşitleri nelerdir

 

İp ve İğne Çeşitleri

 

Örgü modellerinde kullanılan örgü ipi olan yün ip  kanaviçe için geleneksel tercih edilen ipliktir, ancak ipek ipliği çağdaş iğne oyuğunda sıklıkla kullanılır. Bebek örgüleri gibi küçük petit point adı verilen projeleri için genellikle ince iplikler kullanılır. Bu ince yün, gereken ayrıntılı işler için mükemmeldir ve karıştırma için de harika olabilir. İran ipliği en çok kullanılan ipliktir. Yüzlerce renk çeşidi vardır projenize göre dilediğinizi satın alabilir. Ayrıca 3 katlı olduğu için istenilen kalınlıkta ayrılabilir. Ayrıştırılamayan goblen ipliği kalındır ve büyük alanda çalışırken çok iyi kapatıcılık sağlar. İğneler kör uçlu ve goblen iğneleri ve bezi sabitlemek için bir kasnak satın almanız gerekir. Kanvasın boyutu ve sertliği nedeniyle, iğne ucu tipik olarak diğer el nakışı türleri gibi çemberlerde gerilmez. Büyük projeler için gerdirme çubukları veya kaydırma çerçeveleri ve hatta tur standları kullanmak daha yaygındır. 

 

Dikiş Çeşitleri

 

150'den fazla kanaviçe dikişi olsa da, çoğu birkaç temel dikişin varyasyonlarıdır birden fazla kareyi kaplayan uzun bir dikiş veya ipliklerin bir kesişimini kapsayan bir çadır dikişi bulunur. Aslında, kanaviçe yapmaya yeni başlayanların çoğu, çadır dikişinin sadece üç varyasyonunu kullanarak harika sonuçlar elde edebilir. Bu basit dikiş, o teknikte kullanılan X'in yarısı olduğu için kanaviçe işi yapanlara tanıdık gelecektir. Bu dikiş türü bebek patiklerinde de kullanılır.

 

Yarım dikiş, her karenin sol altından sağ üst köşesine doğru hareket eder ve en iyi şekilde tek renkte küçük alanlar için kullanılır. Yarım ilmek çok fazla iplik kullanmasa da, aynı zamanda mükemmel bir kapatıcılık da sağlamaz. Ancak öğrenmesi en kolay dikişlerden biri olduğu için yeni başlayanlar için iyi bir başlangıç ​​noktası olabilir. 

 

Örgü İpi Markalarımız: Nako ipAyaz, Bonbon ip Kartopu ip

 

Continental dikiş harika bir koruma sağlar ve temel çadır dikişlerinin en çok kullanılan dikiş türüdür. Bezi bozabileceğinden, büyük açık alanlar için değil, ana hatlar, ayrıntılar ve küçük arka plan alanları için kullanmak en iyisidir. Continental dikiş çok dayanıklıdır ve ortaya çıkan iğne ucunuz kullanıldığında bir ömür boyu dayanmalıdır. Bu çadır dikişi, tuval üzerinde yukarı ve aşağı çapraz sıralar halinde hareket eder ve tuvali en az deforme ettiği için geniş kapsama alanları için kullanılır. 

 

Ayrıca üzerine serdiği dönüşümlü çözgü ve atkı iplikleri sayesinde büyük bir stabilite sağlar. İğne noktası, lineer inç başına 16 ila 20 veya daha fazla ağ deliği olan bir tuval üzerinde işlenirse, işlemeye küçük nokta denir; delik sayısı inç başına 7 veya 8 ila 16 kare arasında değişiyorsa, buna gros noktası denir; ve ağ açıklıkları 7'den az ise, hızlı nokta olarak bilinir. 150'den fazla kanvas nakış dikişi vardır ve bunların çoğu, birden fazla ağı kaplayan uzun dikişin veya ipliklerin kesişiminin ve yalnızca birini kapsayan çadır dikişinin bir varyasyonu veya kombinasyonudur. 

 

Benzer İçerik: Selanik Örgü

 

 

Çok Talep Edilen Ürünler: Tuhafiye, Makrome İpi, Hasır İp, Rafya İp, Lif İpi, İhraç Fazlası İp, Kağıt İp 

Etiketler: Kanaviçe
Mart 19, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı