Nakış İpi

Dünyanın dört bir yanındaki kültürlerde yaygın olan nakış, dünyanın en sevilen el sanatlarından biri haline geldi.

Dünyanın dört bir yanındaki kültürlerde yaygın olan nakış, dünyanın en sevilen el sanatlarından biri haline geldi. Bugün, birçok çağdaş yaratıcı, asırlık uygulamayı sürdürmeye devam ediyor ve bu da onu hem deneyimli zanaatkarlar hem de hevesli zanaatkarlar için popüler bir seçim haline getiriyor. Bu eski el sanatlarında ustalaşmak ile ilgileniyorsanız, nakışla ilgili nihai kılavuzumuz bir nakış uzmanı olmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgi ve kaynaklara sahiptir. 

 

Nakış Nedir?

 

Nakışa zaten aşinasınız ama basitçe söylemek gerekirse, nakışın tanımı, bir iğne kullanarak kumaşa dekoratif desenler uygulama sanatıdır. Bu motifler geleneksel olarak iplikle işlenir ve farklı dikiş türlerinden oluşur. Boncuklar, payetler ve inciler gibi süslemeler de kompozisyona dahil edilebilir; bu, genellikle kumaşı gergin tutmak için kullanılan özel çemberler nedeniyle çoğu zaman dairesel bir şekle sahiptir. Bununla birlikte, bazı sanatçılar, metal yüzeyler ve hatta tenis raketleri gibi asla beklemeyeceğiniz yerlere nakış yapmak için çemberin ötesine geçer. 

 

Parlak, canlı ve genellikle renkli sanat formu, dünyadaki pek çok insana o kadar neşe getiriyor ki, bu soru oldukça alakasız. Ancak şüpheciler aynı fikirde olmayabilir, ancak yine de zarif bir şekilde işlenmiş bir yastık kılıfı üzerinde uyumaktan veya gömleklerine monogram yazdırmaktan zevk alabilirler. Nakış, çok eski zamanlardan beri insanları memnun etmeye devam etti. Küçük mendillerden büyük yatak örtülerine, gelinlikleri süslemek için işlemeli tasarımlarla süslenmiştir.

 

Nakış çoğu zaman bir yerin kültürüyle yakından ilişkilidir ve oradaki geleneklerle uyum içindedir. Nakışın bir kadın eğlencesi olduğunu düşünebilirsiniz, ancak nakış tekniklerinin erkeklerin ayrıcalığı olduğu yerler var. Tüm nakış bir tasarımla başlar. Ya bir tasarımın serbest çizimi olarak ya da istediğiniz tasarımın bir kopyasını çeşitli yollarla bir kağıt yaprağından kumaşa aktarmak olarak 

 

Tasarımı kağıt üzerinde planlayabilir ve ardından kumaş üzerinde geliştirebilir veya tasarıma kumaşın kendisinden başlayabilirsiniz. Burada kendi nakış tasarımınızı yapmak için ilham alın. Kolayca bulunabilen nakış tasarım çalışmalarından tasarımları kopyalayabilirsiniz ancak kendi tasarımınızı geliştirmek harikadır. Nakış için en popüler konular doğadan-bitkiler ve çiçekler, meyveler, sebzeler, doğa manzaralarıdır. Daireler kareler gibi basit geometrik formlar da yapılması kolay tasarımlar oluşturabilir. Bordür tasarımları da oldukça popülerdir. Tek başlarına veya diğer motiflerle birlikte tasarlanabilirler.

 

Geleneksel nakış desenlerinden ilham alıp, basit değişikliklerle tarzınıza uyarlayabilir ve kendinize özel hale getirebilirsiniz. Bu sayede uzun zamandır unutulan işler hayatta kalıyor. İp ve iğne yardımıyla kumaş süsleme sanatına nakış denir. Günümüzde, organizasyonların, kulüplerin ve diğer işletmelerin özel sanat eserlerini, isimlerini ve tasarımlarını sergilemek için nakış teknikleri kullanılmaktadır. Sayılı iplik nakışı, beyaz işi tekniği, mum fitilleme nakışı, gölge işi nakışı ve çok daha fazlası gibi çeşitli özel nakış yöntemleri vardır. Farklı nakış tekniklerinden kısaca bahsedelim.

 

İplik Nakış

 

Bu nakış tekniği, her dikiş için kumaştaki ipliği saymayı içerir. Böylece simetrik dikişler oluşturulur. Çapraz dikiş, en yaygın sayılan iplik nakışlarından biridir. Kara işi nakış da popüler bir tekniktir.

 

Anahat Nakış

 

Bu nakış tekniğinde, tasarım ana hatları genellikle zincir dikiş, arka dikiş, kök dikiş ve anahat dikiş gibi farklı dikiş türleri ile işlenir. Temel olarak bu teknikte, arka dikişler üst üste bindirilerek dikiş yapılır ve yeni bir desen oluşturulur.

 

Beyaz İş Nakış

 

Whitework nakış tekniği genellikle beyaz ip ile beyaz kumaş üzerine kullanılmaktadır. Buna Fransız Laid işi de denir. Bu teknik her zaman Broderie Anglaise, gölge işi vb. gibi farklı nakış tekniklerini kapsar.

 

Örgü İpi Markalarımız: Nako ipAyaz, Bonbon ip Kartopu ip

 

Şamdan Nakış

 

Şamdan nakışı, beyaz işlemeli nakış tekniğinin alternatif bir şeklidir. Bu nakışta genellikle ağartılmamış muslin üzerinde ağartılmamış ağır bir pamuk ipliği kullanılır. Mum fitilleme tekniği "geleneksel nakış tekniği" olarak kabul edilir çünkü bu teknikte "kolonyal düğüm" adı verilen eski bir yöntem kullanılır. Bu kolonyal düğümler tasarım çizgisinde yapılır.

 

Patchwork Nakış

 

Bu teknikte, küçük kumaş parçaları genellikle başka bir kumaş tabanı üzerine birleştirilir. Genellikle estetiğe göre düzenlenirler. Bu teknikte makine veya el dikişleri kullanılır.

Patchwork tekniği daha büyük bir etki yaratmak için kullanılır ve ayrıca tasarımınızı süslemek için istediğiniz herhangi bir dikişi kullanırsınız. Bu nakış tekniği esas olarak yorganları süslemek için kullanılır.

 

Gölge İşi Nakış

 

Gölge işi nakış genellikle yarı saydam veya şeffaf kumaşlarda kullanılan balıksırtı dikişi içerir. Böylece gölge çalışması kumaşın yüzünde güzel bir şekilde görülebilir. Bu nakış tekniği genellikle georgette, vual, çimen, organze, organdie, batiste, muslin ve daha pek çok şey gibi şeffaf veya yarı şeffaf ve hafif bir kumaş üzerinde çalışır.

 

Balık Pul Nakış

 

Balık pulu nakışı, nakış tasarımlarını yapmak için genellikle akvaryum balığı gibi balıkların pullarını kullanır. Bu nakış çoğunlukla kadife üzerine yapılır. Bu teknikte önce balığın pulu hazırlanır ve ardından her pulun tabanında delikler oluşturulur. Bundan sonra kumaş üzerine dikilebilir.

 

Nakış her zaman elle veya dikiş makinesinde yapılabilir. Bu teknik, dijital baskı ve diğer baskı yöntemlerine kıyasla çok uygun maliyetli ve güvenilirdir. Kumaş, dikiş ve ipliğin harika kombinasyonları ile işlemeli her proje tarzınızı yansıtabilir.

 

Benzer İçerik: Evde Yapılacak El İşleri

 

 

Çok Talep Edilen Ürünler: Tuhafiye, Makrome İpi, Hasır İp, Rafya İp, Lif İpi, İhraç Fazlası İp, Kağıt İp 

Etiketler: Nakış İpi
Ağustos 08, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı