Örgü İpi

örgü ipi

İplerin fiber içeriği projeniz için doğru olan ipliğin lif içeriği, büyük olasılıkla son kullanımına göre belirlenecektir. Yün ve ipek iplikler, sıcak tutan kazaklar, eşarplar ve battaniyeler için harikadır. Dayanıklılık için pamuk iplikleri kullanın; moda aksesuarları, vitrin uygulamaları ve ev dekoru aksanları için uygundur. Doku ve iplik ne kadar süslü olursa, projenizin deseni veya şekli o kadar basit olmalıdır. Buklet, marled veya alacalı gibi yenilikçi iplikler şallar ve battaniyeler için mükemmelken, düz katlı iplik gibi daha klasik, düz çeşitler daha fazla dikiş tekniği için mükemmeldir. İplik kalınlığına göre sınıflandırılan iplik ağırlıkları 0 ila 7 veya dantel ila jumbo arasında değişir. %100 akrilik örgü ipi mini toplar, aksan çalışmaları, amigurumi, zanaat projeleri, büyükanne kareleri, ponponlar, tığ işi için kullanılabilir.

 

Hobi ve el işi ipliği çok renkli iplik desenleri, vurgu işleri ve küçük projeler için idealdir. Tığ işi, örgü ve el sanatları için uygundur. Örgü ipi, örgü ve tığ işi giysiler, aksesuarlar ve ev dekorasyonu projeleri için mükemmel olan oldukça hacimli bir ipliktir. Bir dizi düz ve çok renkli tonda mevcut olan bu iplik, birçok farklı desen için idealdir. Kolay bakım için makinede kolayca yıkanabilir ve kurutulabilir. İpliğin kullanımı kolaydır ve onunla çalışırken hoş bir his verir.

 

Çoraplar ve narin bebek giysileri için daha hafif ağırlıklar (0-2) kullanın. Orta ağırlıklar (3-4) kazaklar, eşarplar ve hafif dış giyim için mükemmeldir. Battaniyeler ve kilimler için en uygun ağırlıklar (5-7). Sezonluk ve modaya uygun, doğal bir tabana karşı ince renk lekeleri olan %50 pamuk, %50 polyester ipliktir. Bu hafif iplik yazlık şallar, üstler, kazaklar ve sevimli bebek hediyeleri için idealdir. Soğuk hava ve mevsimsel geçişler başladığında bizi sıcak tutacak bir örgü örmek için mükemmel bir zamandır. Bir sonraki projenize ilham vermesine yardımcı olmak için, geleneksel renklerden burgulu klasik kazaklar örebilirsiniz.

 

Temel bilgilerle başlayalım: İplik nedir? İplik, genellikle hayvan bazlı liflerden; koyun yünü, tiftik, angora, bitki bazlı liflerden pamuk, kenevir, ipek veya sentetik liflerden polyester, naylon, suni ipek malzemeden yapılan bir tekstil ürünüdür. Bu birbirine kenetlenmiş lifler birlikte daha kalın şeritler halinde bükülür. Kat sayısı, örneğin; tek katlı bir iplik veya iki katlı bir iplik, drapeyi, dikiş tanımını ve ipliğin genel hissini etkileyecektir.

 

 

İplerin Ağırlık Kategorileri

 

 

1 ve 2 hafif  ağrlık ipler ; bu altlıkları ve diğer güzel dantel tasarımlarını yapmak için kullanılan en hafif ipliktir. Bu nedenle, karışmasını veya kırılmasını önlemek için nazikçe kullanmak gerekir. 2-5 katları için; çoraplar, eldivenler, şapkalar veya bebekler ve çocuklar için giysiler gibi küçük eşyalar için uygundur. Gevşek bir şekilde açıp kapatın. Spesifik olarak, ince ipliğe yaygın olarak "spor ağırlığı" denir. Orta ağırlık kamgar olarak da bilinen bu ağırlık, kazaklarda, eşarplarda, şapkalarda ve eldivenlerde harika dikiş tanımı sağladığı için tüm beceri seviyelerindeki örgüler arasında popüler bir ağırlıktır. Bu ağırlıktaki geleneksel Aran ipliğiyle örülen tıknaz dikişler, elyafın sıcaklığını artırabilir. Ağır iplikler, bu ağırlıktaki malzemeler büyük iğneler üzerinde hızlı projeler üretir. Düşünün: tıknaz eşarplar, örtüler ve battaniyeler.

 

Bu iplik türü yeni başlayanlar için iyidir çünkü projeleri hızlı bir şekilde üretir ve aynı zamanda yeni iplikle benzersiz bir şeyler yaratmak isteyen ileri düzey örgücüler için iyidir. Bukleli, şönil veya şantuklu iplik gibi eşit olmayan şekilde eğrilmiş iplikler, düzensiz örgüler ve azaltılmış bir dikiş tanımı üretecektir. Eğer yeni başlıyorsanız  orta boy şişler işinize yarayacaktır.6,7 ve 8 numaralı şişleri tercih edebilirsiniz. Zamanla daha büyük örgüler için daha uzun şişler gerekebilir. Yün ve geri dönüştürülmüş pamuk iplerinin kullanımı oldukça kolaydır. Bu ipler ellerinizi yormaz kolay işlenir. Dayanıklı vision ip yıpranmaz ve yumuşak bir dokusu vardır, Bobin ile rahatlıkla kullanılabilir sağlam bir iş çıkarmanıza yardımcı olur. Makrome ve dokuma projeleri içinde uygundur. Modeliniz için yumuşak ve ince bir doku arıyorsanız elyaf ip tercih edebilirsiniz.

 

örgü ipi çeşitleri

 

Örgü İpi Çeşitleri

 

 

Yün ip ise;koyun yapağılarından eğrilen ve en popüler ipliklerden biri olan yün, erişilebilir bir fiyattadır ve işlenmesi kolaydır. Dayanıklılığı ve neme karşı direnci nedeniyle kışın, nefes alabilirliği ve nemi emmesi nedeniyle yazın triko giysiler için iyi çalışır. Dayanıklılığı artırmak için genellikle diğer liflerle bir karışım halinde karıştırılır. Yünün doğal rengi  kremsi bir beyaz renktir ve bu nedenle çeşitli renklerde kolaylıkla boyanabilir. Ne yazık ki, yün zamanla boncuklanmaya eğilimlidir. Bakımı için ılık suda nazikçe elde yıkayınız. Tiftik; kabarık, lüks elyaf, en sıcak hayvansal elyaflardan biri olmasına rağmen yumuşak parlaklığı ve hafifliği ile bilinir. Yünden daha pahalıdır. Tiftik çok esnek bir şekilde esner ve şekline geri döner, böylece kırışmaya ve sarkmaya karşı dirençlidir.

 

Çok kabarık olduğu için, özellikle belirgin dikişler istiyorsanız, örmesi zor olabilir. Ağırlık eklemek için genellikle ipek veya yün ile karıştırılır. Ayrıca düşük alerjenik riske sahip olmasına rağmen cildi tahriş ederek kaşıntıya neden olabilir. Bakım Kuru temizleme veya makinede hassas programda yıkayın.Pamuk; bu doğal bir bitki lifidir ve en yaygın olanlardan biridir. Oldukça ucuzdur. Çok pürüzsüz olduğu için karmaşık dikişleri sergilemek için harikadır. Harika bir dökümü vardır, ancak esnek değildir ve örgünün ortasında ayrılmaya eğilimlidir ayıca makinede yıkanabilir.Naylon, orijinal olarak ipeğe bir alternatif sunmak için üretilmiş sentetik bir elyaftır. rayona benzer, pürüzsüz ve parlaktır, yıkanması kolaydır ve dokunuşu serindir. Ancak aşınmaya ve yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Polyester, bakımı kolay iplikler elde etmek için doğal liflerle harmanlanır. Bu iplik türü, iyi dökümlü olmasının yanı sıra, fitilleme ve nefes alabilirlik özelliklerine sahiptir ve bu da onu yılın her mevsimi için uygun kılar. Bununla birlikte, cilde karşı kaşınma hissi verebilir ve dikiş tanımını genel olarak iyi göstermez. 

 

 

Örgü İpi Özellikleri

 

Kaşmir ip; üstün kalitesi nedeniyle, bu gerçek bir lüks ipliktir. Yumuşaklık aslında aşınma ile iyileşir. Üstün izolasyon özelliğinden dolayı kışlık hırka ve aksesuarlar için çok uygundur. Ayrıca, güzel bir bulut benzeri hale ile ilişkilendirilir. Maliyeti daha erişilebilir hale getirmek için tipik olarak diğer liflerle karıştırılır. Diğer doğal lifler kadar iyi nefes almaz, ancak buna uyum sağlamak için gevşek bir şekilde dikebilirsiniz ve boncuklanmaya eğilimlidir. Bu, angora tavşanının kürkünden gelir. En iyi hayvansal liflerden biridir, hafiftir, ipeksi yumuşaklıkta ve inanılmaz derecede sıcaktır (koyun yününden bile yedi kat daha sıcaktır). Gerçek bir lüks iplik, en pahalılarından biridir. Tiftiğe benzeyen angora, süslü dikişler örmek için harika değildir ve kaygan olma eğilimindedir, bu nedenle tutuş için dokulu bir iğne seti seçin.

 

Koku tutmaya karşı direnmesine rağmen lekelere iyi dayanmaz. Esnekliğine karşı koymak için bir akrilik elyaf ile harmanlanmıştır. Kuru temizleme yapılmalı veya soğuk suda elde yıkanmalı, sonra kuruması için düz bir şekilde serilmelidir. Alpaka yapağısından eğrilmiş bu yoğun lif hipoalerjeniktir, bu da onu hassas cilde sahip olanlar, özellikle der bebek triko. Bu lifin aşırıya kaçma eğilimi vardır, bu nedenle gerilimi güçlendirmek için diğer doğal liflerle karıştırılmıştır. Kuru temizleme veya nazikçe elde yıkayın. İpek; açıkçası, bu lif "ipeksi" pürüzsüz ve parlaktır. Bu, daha pahalı bir elyaf olduğu için en ince katlarda erişilebilir. Dantel örmek için harika olsa da, statik yapışmaya ve yakalanmaya karşı hassastır. Buna karşı koymak için, daha yüksek bir kat ile sıkıca bükülmüş bir çeşit seçmenizi öneririz. İpek, lüks bir yumuşaklık eklemek için genellikle diğer liflerle karıştırılır.

 

 

Örgü İpi Markalarımız: Nako ipAyaz, Bonbon ip Kartopu ip

 

 

Rayon ip, yine de doğal liflerin özelliklerini taklit edebilen en eski insan yapımı liftir, parlak, ipeksi pürüzsüz ve inanılmaz bir örtü ile doygun bir renge sahiptir. Serin, rahat ve vücuttaki ısıyı ilettiği için yazlık trikolar için mükemmel bir ipliktir. Öte yandan, sıcaklığı iyi tutmaz, esnekliğe sahip değildir veya zamanla iyi yaşlanmaz. Tipik çeşitler, buklet veya şerit gibi dokulu yenilik ipliklerini içerir. Elde yıkanabilir, ancak emin olmak için yıkama talimatları için etiketi kontrol etmek gerekir.

 

 

Örgü İpi Kullanımı

 

 

Örgü ile ilgilenmek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, başlamanız için bazı yararlı tavsiyelere buradan ulaşabilirsiniz. İlk olarak, doğru örgü ipliği türünü seçmek çok önemlidir. Yeni başlayanlar hafif veya orta ağırlıkta ip kullanarak tecrübe sahibi olabilir. Açık renkler daha çok tercih edilir hatayı daha iyi görmenize yardımcı olur. Dikiş yapılan yeri görmek önemlidir. Yün ip, oldukça pürüzsüz ve esnek bir yapıya sahip olduğu için yeni başlayanlar daha kolay örebilir ve örgüyü öğrenmek için bir tecrübe olabilir. İnce pamuk ipliği ve doğal elyaf iplikler, esnek olmadıkları ve ilk başta örülmesi zor olabildikleri için ileri düzey örgüler için daha iyidir. Örgü ipi satın alırken eğer yeni başlıyorsanız yumuşak ve ince dokulu bir ip tercih edebilirsiniz.

 

Yapacağınız Projeye göre bir ip seçmek önemlidir. İpliği seçtikten sonraki adım, bir örgü şişi seçmektir. İplik gibi, farklı birçok  malzemeden yapılabilir. Uzmanlar örgüye yeni başlayanlar için tahta ve bambu iğneleri tavsiye eder çünkü örgü diğer malzemelerde olduğu gibi kolay işlenmiyor. Ayrıca ellerinizi rahattır ve plastik veya alüminyum gibi diğer iğnelerde olduğu gibi malzemeler kaymaz. Seçtiğiniz modelin ardından kullanacağınız ipi projenin kullanım amacına göre seçebilirsiniz. Farklı modellere farklı ipler tercih edebilirsiniz. Birden fazla örgü ipi çeşidi ile deneyim kazanabilirsiniz. Örgü ipinin ardından  sıra örgü şişi seçimine gelir. Kullandığınızipe göre şişin kalınlığına karar verebilirsiniz. Bu seçimin örgü deneyiminizi etkileyeceğini unutmayın. Her şey hazırsa seçtiğiniz modeli örmeye başlayabilirsiniz.

Benzer İçerik : Bebek Örgü Modelleri

 

 

Çok Talep Edilen Ürünler: Tuhafiye, Makrome İpi, Hasır İp, Rafya İp, Lif İpi, İhraç Fazlası İp, Kağıt İp 

Etiketler: Örgü İpi
Aralık 29, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı