Örgü İpliği

Örgü İpliği

Örgü ve el işi  için genellikle akrilik ip kullanılır. Bu seri üretilen sentetik elyaf, hemen hemen her proje için uygundur. Solmaz olmasının yanı sıra makinede yıkama ve kurutma için yeterince dayanıklıdır. Hafif olması, bebek battaniyeleri gibi projeler için mükemmel bir iplik olmasını sağlar ve diğer bazı elyaflardan daha bütçe dostu olabileceğinden, yeni başlayan el sanatları ve kroşeciler için harika bir seçimdir. Akrilik elyaf, yün elyaflarının görünümüne ve verdiği hisse çok benzer. Akrilik kumaş hafiftir, sıcak tutar ve yumuşaktır.

 

Bu nedenle yün yerine kullanılır veya koyun yünü veya kaşmir ile karıştırılır. Akrilik kumaşın ortak son ürünleri arasında kazaklar, şapkalar, çoraplar ve örgü ipliği bulunur. Polyester ve naylon gibi, akrilik kumaş da hidrofobiktir  yani suyu iter. Bu, yapıyı bozabilecek ve kokuya neden olabilecek kumaşta bakteri üremesine yol açabilir. Ayrıca akrilik kumaşın statik elektrik oluşturma ve yapışma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. 

 

Akrilik İplik

 

Genellikle doğal yün lifleri ile karıştırılır veya özellikleri için değil, imalatçıların malzeme maliyetlerinden tasarruf etmeleri için yünü taklit etmek için kullanılır. Herhangi bir örgü modeline kullanmak  için akrilik iyi bir malzemedir, poliakrilonitril, akrilik kumaş lifleri yapmak için oluşturulan polimerdir. Akrilik kumaş tek başına aşınmaya karşı dayanıklı değildir. Bu nedenle akrilik elyaf, daha dayanıklı bir ürün oluşturmak için genellikle daha esnek elyaflarla karıştırılır. Akrilik kumaşın da tüylenme olasılığı yüksektir. Akrilik kumaş giysilerin ürün ömrünün çok uzun olmadığını söylemeye gerek yok. Daha sonra akrilik kumaşın 200 yıla kadar dayanabildiği biliniyor.

 

Akrilik elyaf esaslı örgü iplikleri, genellikle doğal elyaf ipliklerden daha düşük fiyatlarla mevcuttur. Bununla birlikte, doğal liflerin sunduğu bazı arzu edilen özelliklerden yoksundurlar.Bir giysiyi bitirirken, akrilik iplik nihai ürünün sertleşmesine veya gevşemesine izin vermek için ısı gerektirir. Bu özellikler göz önünde bulundurularak yün, pamuk, keten veya ipekten yapılan doğal elyaf iplikler; daha önce ördüyseniz, dokunduysanız, tığ işi yaptıysanız veya iğne oyası yaptıysanız, tüm ipliklerin eşit yaratılmadığını bilirsiniz. Ancak yeni başlayan biri olarak, çok sayıda farklı seçenek arasında kalabilirsiniz. Çok fazla farklı renk, malzeme, boyut ve şekil mevcuttur. Kürk veya lifleri varsa, iplik de vardır. Koyun, keçi, lama ve alpakalardan  elde edilen yünler bulunur. 

 

Yün İplik

 

En popüler ve uygun fiyatlı iplik, koyun yapağısından eğriliyor. Yün ip çok dayanıklıdır, bu nedenle hem örerken çok fazla zorlanma ve gerginlik yaratır hem de uzun ömürlü projeler yaratacaktır. Kolayca şiş kullanılarak  örebilirsiniz ve çoğu yeni başlayanların hatalarını belli etmez.

 

Yün de çok esnek ve elastiktir. Bu nedenle, örmek kolaydır ve iğneler arasında oldukça hızlı bir şekilde kayar. Genellikle tam bir renk yelpazesi mevcuttur. Aynı zamanda her boyutta gelir ve birçok karışım mevcuttur. Doğal ve geri dönüştürülebilir bir malzemedir.

 

Olumsuz tarafı, yün zamanla tüylenme eğilimindedir ve bazen biraz kaşındırır. Bu durumda, daha pahalı olan merinos yünü, biraz daha yumuşak seven hassas kişiler için iyi bir alternatiftir. Ayrıca saf yünü yıkarken çekebileceği ve hatta hissedebileceği için biraz dikkatli olmalısınız. Bu sorunu aşmanın güzel bir yolu, bazı naylon veya diğer yapay liflerle bir yün karışımı seçmektir. Yeni başlayanlar için örülmesi kolay ve ucuz, özellikle yün karışımları seçerken çok yönlü harika ipliktir.

 

Örgü İpi Markalarımız: Nako ipAyaz, Bonbon ip Kartopu ip

 

Pamuk İplik

 

Pamuk, bilinen en eski malzemelerden biridir ve dünya çapında, ancak özellikle Çin ve Hindistan'da yapılan üretim ile bugün örmede popülerliğini korumaktadır. Pamuk hafif ve nefes alabilir, emici ve güçlüdür. Yaz ürünleri için mükemmel bir seçimdir, ancak çeşitli kalınlıklarda mevcuttur, bu da onu çok yönlü hale getirir. Pamuk ipliği, giysilerden bulaşık bezlerine, tutacaklara ve çok daha fazlasına kadar birçok proje için kullanışlıdır. Dayanıklıdır ve makinede yıkanabilir.

 

Pamuk, yeni başlayanlar için de harika bir iplik olabilir özellikle de daha sıcak aylarda başlıyorsanız. Pamuk, karmaşık desenleri ve net dikişleri göstermek için mükemmel bir ipliktir. Bitki bazlı bir elyaftır veganlar için bir alternatif olabilir; kenevir, keten ve bambu iplikleri muhtemelen biraz daha sürdürülebilir olsa da kolay yıkanabilir. Olumsuz tarafı, pamuk iplikleri oldukça kolay bölünür.Pamuk ayrıca çok esnek değildir ve yün gibi bir hafıza etkisine sahip değildir. Dikişleri çok iyi gösterdiği için hataları da çok iyi görebilirsiniz bu nedenle yeni başlayanlar bambu vb. karışımı tercih etmelidir.Bunun da ötesinde, pamuk ne yazık ki en iyi ekolojik ayak izine sahip değil (aslında tüm liflerin en kötüsü), bu yüzden muhtemelen bu da dikkate alınması gereken bir şey.

 

Keten muhtemelen burada daha iyi bir seçimdir. Özellikle daha yüksek sıcaklıklar ve bebek kıyafetleri için iyi ve ucuz bir seçimdir. Sentetik ipliklerin çoğu da yanıcıdır ve eriyebilir. Güneşte 10 dakika çok uzun süre durduğunda alevler içinde kalacak gibi hissedebilirsiniz. Ancak yaz aylarında kamp ateşleri, sigaralar vb. olabilir ve en küçük kıvılcım bile çabalarınızda büyük bir boşluk bırakabilir. Aynı zamanda polyester, akrilik veya polyamid iplikler inanılmaz derecede ekonomiktir. Sentetik iplikler genellikle çok pürüzsüz ve parlaktır, yıkanması kolaydır ve çok dayanıklıdır.  İlk deneme projesi veya büyük, kolayca yıkanabilir battaniyeler için harika olabilecek çok uygun bir ipliktir.

 

Alpaka İplik

 

Alpaka, yapağının üretildiği hayvanın adını almıştır. Görünüş olarak lamalara benzer şekilde, alpakalar Güney Amerika'ya özgüdür ve yapağıları ürettiği yumuşak, sıcak iplik için ödüllendirilir. Bu kış ürünleri için harika bir seçim. Alpaka ipliğinin bir başka harika özelliği de alpaka yapağısında lanolin eksikliği nedeniyle doğal olarak hipoalerjenik olmasıdır. Alpakanın dezavantajı ise fazla hafızaya sahip olmaması ve sonuç olarak şeklini her zaman yün kadar iyi tutmaması ve elde nazikçe yıkanması gerektiğidir.Koyun yününden çok daha yumuşaktır kaşmir veya alpaka yününün hipoalerjenik olduğu söylendiği için hassas insanlar için iyi bir seçenektir. Bununla birlikte, saf alpaka ipliğinin örülmesinin biraz daha zor olduğunu ve tek tip dikişler oluşturmak için çok fazla deneyim gerektiriyor. Bu nedenle, yeni başlayanlar için yün ve diğer doğal liflerle karışımlar önerilir. Ardından, yünü örmek için harika bir iplik yapan dayanıklılık ve esnekliği geri alırsınız. Bebek trikoları için biraz daha pahalı ama inanılmaz derecede yumuşak ve güzeldir.

 

Kaşmir İplik

 

Bulabileceğiniz en yumuşak ipliklerden biri olan Kaşmir keçi astarından üretilmiştir. Bu, hassas cilde sahip olanlar için ipliktir. Hipoalerjenik ve en az kaşıntılı olmayan Kaşmir'in bazı dezavantajları vardır. Yani yün gibi diğer iplikler kadar dayanıklı olmaması ve pahalı olabilmesi.Kaşmirin maliyeti, keçilerin kırpılamaması ve bunun yerine elle taranması gerektiği gerçeğine borçludur. Emek yoğundur ve az yapağı üretir. Kaşmirden yapılmış ürünler kuru temizlemeye tabi tutulmalı, bu da bakımlarını zorlaştırmaktadır.Herkes kaşmir bir kazak veya şal sahibi olmak ister ve size de cazip gelebilir.Yeni başlayanlar için iyi seçim değildir. Her şeyden önce, kaşmir iplikler genellikle oldukça hassastır. Biraz fazla sıkı çekildiğinde yırtılırlar. Piyasada bazı ucuz harmanlanmış kaşmir iplikleri vardır ancak bunların çoğu normal yünden çok daha yumuşak olmayacaktır ve merinos veya alpaka yünlerinden daha iyi bir seçimdir. Ayrıca kaşmir çok kabarık ve hatta bazen kaygandır. Tipik olarak 2 katlıdır çünkü çok sıcak tutar ve bu da yeni başlayanlar için tam olarak en iyi iplik ağırlığı değildir. Belirleyici faktör dikişleri çok iyi göstermemesi. Bu, el örgüsünün tüm avantajlarının az ya da çok kaybolduğu anlamına gelir. Kaşmir, ünlü bulut benzeri haleyi görebileceğiniz basit dikişlerle stok dikişi gibi en güzel görünür. Örmesi zor, pahalı ve aslında  örgüler örmeniz için en uygun model değildir fakat ileri seviyede iseniz tercih  ettiği iplerdendir.. Kamgarn ipliğinizi kaliteli bir şekilde satın aldığınızdan emin olun ve daha açık renklerin tek tek ilmekleri görmeyi kolaylaştıracağını unutmayın. 

 

Angora İplik

 

Aynı adı taşıyan tavşandan gelen Angora, son derece yumuşak ve son derece incedir, şeklini korumak ve daha uzun süre dayanmak için yün veya akrilik gibi diğer ipliklerle karıştırılmasını gerektirir. Alpaka gibi kışlık ürünler için de mükemmel bir seçimdir. Angora soğuk suda elde yıkanabilir, ardından kuruması için içeride düz bir şekilde serilebilir. Alternatif olarak kuru temizleme yapılabilir.

 

Bambu İplik

 

Bitkinin iç liflerinden yapılan bu iplik de dahil olmak üzere, birçok insan bambunun kullanım sayısından habersizdir. Düşündüğünüzün aksine, ortaya çıkan iplik oldukça yumuşak; Yeterince bükülmüş, ipekten bile daha yumuşak olabilir! Aynı zamanda, doğal anti-bakteriyel özellikleri ile şaşırtıcı derecede uzun ömürlüdür. Çok amaçlı bir elyaftır, ancak hafif ve havadar olduğu için özellikle yazlık giysiler ve hafif sargılar için el örgü iplerini kullanabilirsiniz.

 

Keten İplik

 

Keten, eski Mısırlılardan önce gelen yüzyıllar boyunca bizimle olmuştur. Keten bitkisinden elde edilen bir lif olan keten, güçlü, serin ve nefes alabilir. Pamuk gibi oldukça emicidir, ancak daha hızlı kurur. Keten sıcak havalarda rahatlıkla giyilebilir, bu da onu diğer ev eşyalarının yanı sıra yazlık giysiler için de uygun hale getirir.

 

Benzer İçerik : Yazlık İpler

 

 

Çok Talep Edilen Ürünler: Tuhafiye, Makrome İpi, Hasır İp, Rafya İp, Lif İpi, İhraç Fazlası İp, Kağıt İp 

Etiketler: Örgü İpliği
Şubat 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı